...pojďte ochutnat naše ,,krkonošské" nebo ,,podkrkonošské kyselo".
Dnes jsem ho vařila k obědu a tak jsem si řekla,
že nebude na škodu receptík sem dát.
Pro některé z vás je to hudba neznámá, nepatří do vašeho kraje.
Ale i tady u nás není vždy recept stejný.
Někdy i já se nemohu srovnat s tím, jak je popis uvedený.
Ale já jsem přebrala recept od mamky a dá se říci od své babičky.
Takže potřebujete sušené houby .
Naberte pořádnou hrst nebo raději dvě.
Můžete na chvíli namočit, ale nemusíte.
Potom v hrnci vaříme s trochou kmínu( ale nemusí být).
Já někdy přidám celou cibuli, kterou v konečné fázi vyndám.
Vaříme až jsou houby měkké.
Potom už přijde na¨řadu kvas.
A to je pro některé z vás problém.
U nás se kvas v některých prodejných prodává.
Jen už je to trochu jinak. Prodává se jako těsto v igelit.pytlíčku.
Já ve svých kuchařských začátcích pamatuji, že jsme si kvas kupovali
do sklenic- takový tekutý. Byl lepší.
Současný kvas nevytváří tu pravou chuť a moje mamka by řekla, že je kyselo jaksi divoké :-).
No, ale nebuďme příliš nároční.
Takže přidáme trochu vody, rozkverláme a do vařící vody v hrnku
s houbami nalejeme.
A vaříme až se nám případné malé žmolečky úplně rozvaří a kyselo zhoustne.
Potom už jen dosolíme.
A do kysela patří brambory vařené ve slupce.
Nevím proč, ale mamka vždy říkala, že to tak musí být.
Takže ve slupce uvařit, oloupat a na kousky nakrájené
na talíř dát a teprve kyselem zalít.
Ale je pravda, že kyselo mi většinou zbyte, takže potom už
zbytek brambor nakrájím a do hrnce vhodím.
A bez újmy na zdraví to tak druhý den sníme.
Ono totiž kyselo je lepší druhý nebo i třeba třetí den.
Sice jeho konzistence je za studena hustější, ale ohřátím zase zřídne.
Tak jsme ho vařili doma my.
Ale přestěhováním se jenom o kousek dá,l jsem zjistila,
že někde do kysela přidají na konec rozmíchané smažené vajíčko.
To už je takové vylepšené.
Těžko říci, zda by vám všem chutnalo. Mám kamarádky z Moravy
a některé tomu nepřišly na chuť ani po létech,
některé se ho naučily nejen vařit, ale s chutí si ho na talíř dají.
My jsme zvyklí a patří především v zimě do našeho jídelníčku.
Mějte pohodový týden!
Hanka
Jsem ráda za vaše zastavení tady u mně !
Žádné komentáře:
Okomentovat